5 tips voor een goede verzorging van de huid

Wij krijgen dikwijls vragen van onze klanten over de problemen die zij ondervinden met hun gelaat. Daarom hebben wij enkele antwoorden samengevat in deze 5 tips voor een goede verzorging van de huid.

Lisa heeft na haar douche dikwijls een trekkerig gevoel in haar gezicht. Ze heeft wel een aantal producten in haar kast staan, maar ze weet niet goed hoe ze deze moet gebruiken. Barbara heeft een droge huid en gebruikt dagelijks plichtsbewust haar dagcrème. Maar toch blijft haar huid droog aanvoelen. Wat kan zij doen? Lobke heeft een vrij onzuivere huid en zou iets willen doen aan die vervelende zwarte puntjes. 

Is dit herkenbaar voor jou? Of heb je een ander probleem waar je niet onmiddellijk raad mee weet. Wij gaan je helpen. Lees zeker door tot het einde, want daar hebben we iets speciaals voor jou.

Alles begint bij een goede huidverzorging.

Maar wat is dat nu eigenlijk, een goed huidverzorging? En is dat allemaal wel nodig? Onze overgrootouders hadden toch ook geen resem producten in hun badkamer staan.

Ja. Maar.

Onze huid heeft van nature uit een herstellend en regulerend vermogen. Zij is in staat om zichzelf in goede conditie te houden. Onze huidbarrière zorgt daar, als een ware beschermende laag, voor. Het grote verschil tussen ons en onze overgrootouders is dat wij, en meer specifiek onze huid, meer belast worden dan vroeger. We douchen ons regelmatiger, soms wel dagelijks, gebruiken deodorant, parfums, geurende zepen (ja, ook de mannen), shampoos, make up, … Er is meer vervuiling van uitlaatgassen, we zoeken graag de zon op en zetten de verwarming wat hoger om het lekker warm te hebben. Al deze invloeden tasten de natuurlijke beschermlaag van de huid aan en irriteren de huid oppervlakkig.

Oei! Wat kan ik daar aan doen?

Kijk, een goede huidverzorging betekent alvast dat je geen agressieve producten gebruikt, maar ook dat je de juiste producten gebruikt voor het juiste doel. Een douchezeep dient niet om je gezicht te reinigen, een handcrème dient niet om je voeten in te smeren.

Tip 1: dagelijks reinigen is de basis

Het is belangrijk om dagelijks alle invloeden van buitenaf letterlijk van je af te wassen. Op een vuil bord eet je toch ook niet. Deze reiniging is idealiter mild en irriteert niet.

Gebruik jij nog een (agressieve) zeep, dan laat je deze beter achterwege en gebruik je een zachte reiniging, die de beschermingslaag van je huid intact laat. Je kan kiezen om een reinigingsmelk te gebruiken of een gel, die doorgaans een lichtere textuur hebben.

Van belang is om je producten af te stemmen op eventuele problemen die je ondervindt: droge huid, vette en/of onzuivere huid, gevoelige huid, couperose, rijpere huid. Heeft je huid geen specifieke problemen (fijn voor jou) dan is het kwestie van een goede basisverzorging met een zwaartepunt voor hydratatie.

Tip 2: een goede toner of lotion is geen luxe

Het reinigen van je huid is natuurlijk het belangrijkste deel van je dagelijkse routine. Maar het gebruik van een toner na deze reiniging wordt vaak vergeten en onderschat. Nochtans is dit de stap waarmee je de laatste restjes vet, vuil, reinigingsproduct, … van je huid verwijderd. Vooral tegen de haargrens, de kaaklijn en de neus- en andere plooien durven er wel eens resten achter te blijven.

Je reinigingsproduct, maar ook het water uit de kraan, verandert de pH-waarde van je huid. De toner zal deze pH-waarde terug neutraliseren. Een juiste pH-waarde zorgt ervoor dat werkstoffen uit erna aangebrachte serums en crèmes beter hun werk kunnen doen en dat de natuurlijke huidbarrière intact blijft.

Is het leidingwater in jouw regio vrij hard dan is een toner zeker geen overbodige luxe. Zeepresten lossen in hard water moeilijker op en blijven samen met de mineralen uit het water (vooral kalk) makkelijker achter op je huid. Dit geeft een trekkerig gevoel na het reinigen en zal de huid op den duur irriteren en uitdrogen. Een toner verwijdert dit alles grondig, kalmeert en hydrateert en heft zo de irriterende werking van het harde water op.

Een serum of crème trekt makkelijker in op een vochtige gehydrateerde huid, dus je hoeft niet te wachten tot je toner is opgedroogd om je serum of crème aan te brengen. Sterker nog, de toner ‘verzegelt’ als het ware jouw huid waardoor de vochtbalans behouden blijft en de crèmes beter inwerken.

Gebruik altijd een toner die is afgestemd op jouw huid. Een voor je huid verkeerde toner kan leiden tot irritatie, een droge of juist vettere huid en zelfs tot puistjes. Vermijd zeker een toner op basis van alcohol.

Tip 3: dieptereiniging

Naast een dagelijkse reiniging (2x daags) met een zachte melk of gel is het aangewezen om regelmatig een dieptereiniging te doen. Termen die meer gebruikt worden voor dieptereiniging zijn een scrub of een peeling. Het verschil met de dagelijkse reiniging is dat de dagelijkse reiniging een oppervlakkige reiniging is waarbij de buitenste huidlaag schoon gemaakt wordt en ontdaan wordt van make up en afvalstoffen. Een dieptereiniging daarentegen reinigt dieper waarbij ook de hoornlaag van de huid verdund wordt. Poriën worden gereinigd, waardoor dode huidcellen op milde wijze worden verwijderd. Zwarte puntje verminderen en nieuwe krijgen geen kans.

Onze huid is 24/7 hard aan het werk om nieuwe huidcellen te maken, te repareren en afvalstoffen af te voeren. Door regelmatig een dieptereiniging te doen bevorderen we dit proces. Onze huid zal ons dankbaar zijn. Bovendien worden de producten die we nadien aanbrengen beter opgenomen, waardoor ze beter hun werk kunnen doen.

Met een scrub bedoelen we een mechanische scrub: een crème met schurende partikels die letterlijk de dode huidcellen van je huid gaan schuren. Dit is de meest gekende dieptereiniging, maar wordt best niet gebruikt door mensen met een gevoelige of dunne huid.

Een tweede soort is de enzymatische peeling. Deze werkt op basis van eiwitten (= enzymen) en gaat de huid verdunnen door deze te verweken, zonder te schuren. Deze is uitermate geschikt voor de gevoelige en dunne huid.

Een derde soort is de fruitzuurpeeling. Deze wordt gebruikt om een oppervlakkig laagje van de huid te verwijderen en de huid te prikkelen zichzelf te vernieuwen en te verbeteren. De fruitzuurpeeling bestaat in verschillende dosissen: een veilige dosis voor thuisgebruik en een sterkere dosis die enkel door de schoonheidsspecialiste kan toegediend worden.

Tip 4: smeren met dat serum

Een serum is een dunne emulsie met een hele hoge concentratie aan actieve werkstoffen die onmiddellijk door de huid wordt opgenomen. Elk serum richt zich specifiek op het oplossen van één bepaald huidprobleem: hydratatie, anti-aging, ouderdomsvlekjes, littekens, couperose, …

Een serum is een totaal verschillend product dan een dag- of nachtcrème. Het is lichter van textuur dan de meestal rijke crèmes, is ook niet vet en laat geen plakkerig gevoel achter op je huid. De moleculen waaruit je serum is opgebouwd zijn veel kleiner dan bij een crème. Een crème bestaat uit grotere moleculen, die meer moeite hebben om door te dringen tot de diepere huidlagen. Een crème biedt daardoor eerder een beschermend laagje voor de huid of hydrateert.

Doordat je serum is opgebouwd uit kleinere moleculen dringen zij door tot diepere huidlagen om daar hun werk te doen. Juist om die reden is de concentratie aan actieve werkstoffen ook veel hoger bij een serum dan bij een crème. En dat verklaart meteen ook de hogere prijs van deze producten. Nu, doordat een serum veel geconcentreerder is dan een crème, heb je veel minder product nodig, en is een serum niet noodzakelijk duurder in gebruik.

Een serum heeft dan wel een betere werking dan een crème, maar het geeft de huid geen beschermende laag waardoor ze nog steeds kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf en voor het verlies van vocht. Daarom is het aangewezen om na je serum je dag- of nachtcrème te gebruiken.

Tip 5: een crème voor overdag, een crème voor ’s nachts

Onze huid wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei factoren die onze huid schade kunnen toebrengen: zon, hitte, wind, kou, vervuiling, … In essentie dient een dagcrème om onze huid te beschermen tegen deze factoren. Bovendien hydrateert zij de huid en helpt zo om de vochtbalans op peil te houden, waardoor rimpels minder snel verschijnen.

De UV-stralen in het zonlicht zijn een grote oorzaak van huidveroudering, dus kies je best een dagcrème met een UV-filter. Dit staat steeds op de verpakking vermeld. Heb je een gevoelige huid of couperose dan kies je bovendien best voor een hoge beschermingsfactor.

Kunnen we onze dagcrème niet gewoon ook ’s avonds gebruiken?

Nee. De behoeften van onze huid ’s nachts en overdag zijn totaal verschillend. Ja, onze nachtcrème mag ook hydrateren, maar de bescherming tegen vervuiling en UV-stralen hebben we op dat moment niet nodig. Tijdens de nacht rust je huid en herstelt zij van alle invloeden van overdag. Dus een goede nachtcrème bevat net werkstoffen om je huid te herstellen. De nachtcrème mag ook wat rijker zijn omdat ze niet als basis moet dienen voor make up.

Zowel dag- als nachtcrème worden aangebracht na de reiniging, toner en serum.

Ultieme tip: vraag raad aan jouw schoonheidsspecialiste

Onze schoonheidsspecialistes kennen hun producten door en door en kunnen jou daardoor het gepaste advies geven. Door een verkeerd product te gebruiken kan je je huidprobleem nog versterken of nieuwe creëren. Ook een overdaad aan producten is niet goed of bvb anti-aging producten gebruiken als je 20 jaar bent.

Dus een goed advies is van groot belang.

Je kan hiervoor gewoon langskomen (weliswaar in Corona tijden na afspraak) of je kan, eens we weer open zijn, een afspraak maken voor een gelaatsverzorging. Dan analyseren we jouw huid en stellen we enkele gerichte vragen waarna we een verzorging doen afgestemd op jouw huid. Nadien stellen we jou voor welke producten je best verder thuis gebruikt in een dagelijks of wekelijkst ritueel.

Wil je alvast meer weten over onze gelaatsverzorgingen, bekijk dan onze Gelaatsverzorgingen van comfort zone om jezelf te verwennen

Een afspraak maken voor product advies of al even naar de verschillende producten kijken? Check dan onze online tool

Ik vraag graag een set staaltjes aan

Heb je na het lezen van deze 5 tips zin gekregen om het een en ander in de praktijk uit te proberen. Dan kan een set met staaltjes alvast een aanzet hieraan geven. Laat hieronder je gegevens achter en wij zenden de staaltjes naar jouw thuisadres.