Thuis ontharen: scheren of niet?
Thuis ontharen: scheren of niet? In deze blog gaan we een antwoord bieden op dit dilemma.
Jij bent gewoon om regelmatig bij je schoonheidsspecialiste langs te gaan voor ontharing. Of je was misschien nog maar net gestart, eindelijk verlost van die dagelijkse scheerbeurt. Maar toen kwam die (tweede) lockdown, waardoor je (alweer) op je eigen ontharingsmethodes moet terugvallen.
Vervelend toch!
Maar doe je het wel goed? Laat ik beter de haartjes staan? Of mag ik toch tussendoor scheren? Zijn er geen betere methoden die je ook thuis kan doen? We overlopen graag met jou de meest gangbare ontharingsmethodes die ook jij thuis, bij jezelf, kan uitvoeren. We maken hierbij een onderscheid tussen methodes met een tijdelijk resultaat zoals scheren, tondeuse en ontharingscrème, en methodes met een langer resultaat zoals epilady, harsen en sugar waxing. Van elke methode overlopen we de voor- en nadelen en bekijken we wat je ervan mag verwachten.
Ontharingsmethodes met tijdelijk resultaat
Bij deze methodes wordt het zichtbare deel van het haar, dus het deel boven de huid, verwijderd. Het haar zelf blijft intact waardoor het al heel snel terug boven de huid komt piepen. Deze methodes zijn doorgaans snel en pijnloos maar moeten heel frequent herhaald worden. We bespreken de voor- en nadelen bij elke methode apart.
Ontharingsmethodes met een langer resultaat
Hierbij is steeds sprake van het verwijderen van het volledige haartje, wat deze methoden meteen pijnlijker maken dan de voorgaande.
Auwch!
Nu moet we er meteen bijzeggen dat de meeste mensen die voor het eerst deze methode (laten) toepassen, achteraf zeggen dat de pijn veel beter meeviel dan ze gevreesd hadden. Bovendien is het zo dat de eerste keer de pijnlijkste keer is omdat je huid er niet aan gewend is. Zoals bij de meeste dingen, treedt ook bij deze methodes gewenning op en zal ze vanaf de tweede keer eigenlijk al veel dragelijker aanvoelen. Meteen is het enige nadeel van deze methode al vermeld.
De lijst van voordelen is veel groter. Het allergrootste voordeel is dat de haren lang wegblijven, al verschilt deze haarloze periode per methode. De haartjes komen minder hard, minder stug en lichter van kleur terug. Wat een verschil met het stekelige gevoel daags na een scheerbeurt. Dit wordt versterkt door het feit dat, wanneer de haargroei terugkomt, niet alle haartjes tegelijk ‘doorkomen’. Door regelmatig te ontharen komen de haartjes ook steeds minder in aantal terug. Maar dit effect is ook weer afhankelijk van de gekozen methode.
Onderling zijn er nog enkele voor- en nadelen, en deze zullen we bij elke methode zelf vermelden.
Methode 1: Scheren
Bah! Zo’n lelijk woord. Voor ons, sugar waxing specialisten, is scheren zoveel als vloeken. Er zijn zoveel nadelen aan verbonden.
Nadelen
- Om te beginnen komen de haartjes heel snel terug. Al één dag na het scheren voel je terug stoppeltjes. Scheren moet je dus regelmatig herhalen.
- Het scheren zelf beschadigt je huid.
- Als je niet oplet heb je al gauw snijwondjes (ook niet mooi).
- Je huid raakt geïrriteerd, je huid jeukt, je hebt last van ingegroeide haartjes en van vervelende, lelijke, rode bolletjes.
Voordelen
- Scheren heeft als voordeel en dat is dat het snel en goedkoop is.
En wegen voor jou de nadelen niet op tegen dit voordeel, lees dan toch nog even verder. Waarom? Omdat we jou enkele tips gaan geven om de nadelen van het scheren wat te verminderen. En omdat je na het lezen van de volledige blog misschien toch overtuigd raakt van een betere (lees huidvriendelijkere) methode van ontharen.
Aan onze klanten die bij ons komen voor de suikerontharing raden we aan om tussendoor niet te scheren. Dus om terug te komen op de vraag: thuis ontharen, scheren of niet? Niet scheren. Dus lees zeker door tot het einde waar we jou gaan helpen om zelf thuis met de suiker aan de slag te gaan.
Nat scheren versus droog scheren
Come again?
Droog scheren is het scheren zonder dat je daarbij gebruik maakt van een aanvullend product zoals een scheerschuim, -gel of -crème. Bij nat scheren ga je wel zo’n product gebruiken. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen.
De voordelen van droog scheren is dat je geen extra product nodig hebt, je geen water nodig hebt om je scheermesje af te spoelen en dat je dit daardoor eigenlijk overal en altijd kan doen. Doe jij dit op deze manier dan heb je af te rekenen met volgende nadelen. Tijdens het droog scheren wordt eigenlijk eveneens het bovenste laagje van de huid weggenomen wat leidt tot vochtverlies, het gekende droge-huid-gevoel wat leidt tot jeuk en irritatie.
Door geen tussenproduct te gebruiken kan je moeilijker met de haarrichting mee scheren, waardoor je extra irritatie krijgt en een minder glad resultaat.


Wil je de nadelen van droog scheren verminderen dan kan je gaan nat scheren. Voordeel van nat scheren is dat het scheren op zich makkelijker en vloeiender gaat, net door het gebruik van een doorgaans nat product.
Het scheren met de haarrichting mee lukt nu wel waardoor het resultaat gladder zal zijn. De huid raakt minder snel geïrriteerd, met dus minder kans op een droog gevoel.
En als laatste heb je ook minder kans op ingegroeide haren.
Jammer genoeg zijn er ook nadelen en dat is dat er toch wel wat meer planning bij komt kijken. Je doet dit best in de badkamer, zodat je je mesje tussendoor kan reinigen. Je moet zorgen dat je je scheerschuim, -gel of -crème bij de hand hebt.
Bovendien kost nat scheren meer dan droog scheren doordat je deze producten moet aanschaffen.
Overweeg je toch om thuis te scheren, dan is nat scheren, om alle opgenoemde voordelen, toch beter voor je huid dan droog scheren. Vervang regelmatig het mesje, onthaar zeker nooit met een bot mes.
Methode 2: Tondeuse
Hier kunnen we heel kort over zijn. Een elektrische tondeuse kan de haartjes nooit zo kort brengen als bij een scheerbeurt met een mesje of elektrisch scheerapparaat. Het is een goede en veilige manier om storende haartjes wat korter te zetten, maar daar stopt het ook mee. Hiermee bekom je geen gladde benen.
Methode 3: Ontharingscrème
Hoe werkt deze methode? Heel makkelijk. Je brengt de crème aan op de zones die je wil ontharen, wacht een aantal minuten, spoelt af en hupsakee, klaar ermee. Een zuur in de ontharingscrème breekt de keratine van je haar af, waardoor het verandert in een gelachtige substantie en zich heel makkelijk met de crème mee laat verwijderen. De bijsluiter of verpakking zal vermelden dat je tijdens het wachten gerust iets anders kan doen, zoals een magazine lezen, maar echt handig is dat toch niet met je benen of bikinilijn vol crème.
Voordelen
- Het gebruik van een ontharingscrème is, net zoals scheren, pijnloos.
- De methode kan door (bijna) iedereen worden toegepast en is makkelijk in gebruik.

Doe wel eerst een test op een kleine zone om vast te stellen dat je niet allergisch bent aan het product.
Ok. Leuke voordelen. Waarom past dan niet iedereen deze methode toe? Omdat er jammer genoeg ook nadelen verbonden zijn aan het gebruik van ontharingscrèmes.
Nadelen
- Kans op allergie. Je moet eerst testen op een klein stukje huid.
- Resultaat is tijdelijk. Het resultaat blijft iets langer, laat ons zeggen ongeveer één dag langer, dan bij een scheerbeurt.
- Het merendeel van de crèmes ruikt vreselijk chemisch
- Het is al gauw een heel gedoe zijn als je meerdere zones wil ontharen.
- Bovendien moet je de tijd goed in de gaten houden. Laat je de crème te kort inwerken dan kan het zijn dat de haartjes nog niet ‘opgelost’ zijn (mag je opnieuw beginnen), te lang laten inwerken is zeker geen goede keuze en kan zelfs leiden tot irritaties en brandwonden.
- Je mag de crème ook niet gebruiken op moedervlekken, snijwonden, puistjes, littekens, een beschadigde, geïrriteerde of zonverbrande huid. En na gebruik blijf je toch best 24u uit de zon.
- Een laatste nadeel dat we hier toch willen aanhalen is het volgende. Wanneer je donker haar hebt, en je gebruikt een ontharingscrème, dan kan blijven er toch steeds een aantal zwarte stoppel achter. Daar valt niets aan te doen.
Thuis ontharen: scheren of niet?
Tja, kiezen tussen scheren en ontharingscrème. Naar mijn mening heeft de ontharingscrème geen voordeel tegenover nat scheren, als je daar een beetje oplet van snijwondjes. Je hebt voor beiden product nodig en water, maar scheren gaat dan toch een pak sneller.
Methode 4: Epilady

De epilady werkt zoals een pincet, maar dan veel pincetjes tegelijk. Deze mini-pincetjes zitten op een ronddraaiend deel zodat, tijdens het ronddraaien, er per pincetje één haartje wordt vastgegrepen en uitgetrokken wordt. Een beetje zoals bij harsen, maar dan wel haartje per haartje. En net dat maakt deze methode toch pijnlijker dan de volgende twee methodes die we gaan bespreken. Zeker in het begin is dit heel pijnlijk waardoor sommigen hier al afhaken. Deze methode is daardoor niet voor iedereen geschikt. De epilady is een methode die je (meestal) zelf toepast en uiteindelijk doe je jezelf natuurlijk wel bewust pijn.
Nadelen
- Het is pijnlijker dan harsen en sugar waxing
- Nog een verschil met de andere langdurige methoden is dat een sessie met je epilady toch wat meer tijd in beslag neemt. Je epilady heeft niet telkens je haartjes bij een eerste passage mee, waardoor je meerdere keren over elke zone moet gaan.
- Je haartjes moeten ook een minimale lengte hebben, langer dan bij sugar waxing. De kans op afgebroken haartjes is ook beduidend groter bij gebruik van een epilady dan bij sugar waxing.
Voordelen
Naast de voordelen die gepaard gaan met elke langdurige ontharingsmethode, zijn er nog deze voordelen.
- Voordeel van deze methode is dat je eenmalig een epilady aankoopt en er verder geen bijkomende producten aan te pas komen.
- Verder kan je eigenlijk altijd en overal een sessie inlassen, zeker als je een oplaadbaar exemplaar hebt, ben je ook niet afhankelijk van de nabijheid van een stopcontact.
Thuis ontharen: scheren of niet?
Scheren en epilady zijn twee methoden die je in principe enkel thuis gaat toepassen. Heb je voor jezelf uitgemaakt dat jij gaat kiezen tussen deze twee, dan zou ik zeker met de epilady werken voor de benen. Dat deed ik vroeger, voor ik het harsen en erna de suiker ontdekte. Maar in die periode gebruikte ik dan toch het scheermesje voor de oksels.
Methode 5: Harsen
In tegenstelling tot de epilady is harsen een methode die ook professioneel uitgevoerd wordt. Maar je kan evengoed zelf thuis aan de slag, mits wat handigheid.
Nadelen
- Maar opgelet! Hars is een product dat moet opgewarmd worden tot een temperatuur die niet meer zo aangenaam kan aanvoelen voor de huid. Tijdens het aanbrengen kan je in het slechtste geval de huid verbranden. Dus opletten dat je de hars niet te warm laat worden.
- De hars wordt aangebracht met een spatel of roller met de haargroeirichting mee. De hars hecht zich, naast aan je haartjes, ook aan je huid, hierdoor kan tijdens het harsen het beschermlaagje van je opperhuid worden meegetrokken. Dit kan voor irritaties en wondjes zorgen.
- De aangebrachte hars wordt met daarvoor voorziene ‘blaadjes’ van de huid getrokken, tegen de haargroeirichting in. Daardoor is de kans groot dat het haartje afbreekt. Na het harsen is de huid toch wat gevoelig. Zijn niet alle haartjes in één trek weg, dan is het daardoor geen goed idee om een tweede maal de warme hars aan te brengen op dezelfde plaats.

- De trekbeweging is tegen de haargroeirichting in. Voor je benen betekent dit dat je naar je lichaam toe moet trekken, wat toch wat oefening vraagt om dit krachtig te kunnen doen.
- Nog een groot nadeel van hars is dat, eens aangebracht, het moet afgetrokken worden. Dus doe je dit voor het eerst, dan begin je best met een kleine zone en vergroot je daarna telkens je werkgebied.
Voordelen
Naast de voordelen die gepaard gaan met elke langdurige ontharingsmethode, zijn er nog deze voordelen.
- Het voordeel tegenover de epilady is dat het sneller gaat.
- Omdat je per ‘trek’ een hele zone ineens haarvrij maakt, is de duur van de pijn ook korter en dus dragelijker.
Thuis ontharen: scheren of niet?
In het licht van de vraag, thuis ontharen: scheren of niet, heeft harsen als grote voordeel tegenover scheren dat het haar veel langer wegblijft. Langs de andere kant zijn er ook nadelen aan verbonden zoals het beschadigen van de huid. Je zal heus niet de eerste zijn die een stukje huid meetrekt.
Methode 6: Sugar waxing

Als laatste methode belichten we onze eigen methode, de sugar waxing. Maar misschien eerst kort een woordje over waarom ons instituut volledig overgeschakeld is van harsen op sugar waxing. Initieel was dit uit noodzaak. Een allergie op de hars deed ons op onderzoek gaan naar een alternatief. Al gauw vonden we die in de suikerontharing. Ons plan was om beiden aan te bieden aan onze klanten, maar dat plan lieten we al gauw varen.
Waarom?
Omdat het suikerontharen zoveel voordelen biedt tegenover het harsen.
- We gebruiken een natuurproduct dat hoofdzakelijk bestaat uit suiker, meer bepaald glucose. Nu, glucose is een lichaamseigen product, waardoor we 100% zeker zijn dat er geen allergische reactie kan ontstaan. Dat was onze eerste vereiste.
- De producten die wij gebruiken zijn vrij van kunstmatige toevoegingen, zoals parabenen, paraffine, siliconen of parfums, en zijn erkend als Safe Cosmetics. Ze zijn ook niet getest op dieren.
- Deze suiker wordt ook opgewarmd maar niet zo hoog als bij het harsen. Tot een temperatuur die onze huid als aangenaam ervaart. En dus geen gevaar om de huid te verbranden.
- Voor elke klant wordt een nieuw bolletjes suiker genomen. Wat veel hygiënischer is dan telkens met dezelfde spatel te wisselen tussen bijtanken uit de pot en aanbrengen op de huid.
- De aangebrachte suiker zet zich vast aan en rond het haar. Door de kleine molecule kan de suiker zelfs de porie binnen dringen, en zorgt er zo voor dat de haartjes niet zullen afbreken.
- De suiker kleeft niet aan de huid, in tegenstelling tot hars, waardoor deze niet geïrriteerd raakt. Dit maakt het ook geen enkel probleem om meerdere keren over eenzelfde strook te passeren.
- De suiker kan volledig verwijderd worden van onze huid, kleren, … met lauw water.
Meer info over suikerontharen vind je op Suikerontharing
Dat klinkt allemaal wel goed, maar kan ik dat ook thuis zelf doen?
Wel, daar willen we jou bij helpen, want toegegeven, thuis suikerontharen is zeker niet wijd verspreid. Maar hey, ik doe het bij mezelf (benen, bikini, oksel, bovenlip), dus dan lukt het jou toch ook. En eigenlijk is het ook niet moeilijker dan jezelf harsen. Het is wat oefenen en proberen in het begin, maar eens je het onder de knie hebt, gaat het vlot en snel. En zit je een keer vast, dan heb je het voordeel van de suiker dat je het gewoon afwast met een nat doekje of onder de douche, terwijl je met de hars dat voordeel niet hebt.
De beweging voor het trekken is ook makkelijker dan bij harsen aangezien je trekt met de haargroeirichting mee, dus weg van je lichaam. Na het ontharen met suiker zal je ook merken dat je benen súperzacht zijn. Dat komt opnieuw door het gebruikte product, de suiker. Tijdens het ontharen wordt je huid gereinigd, geëxfolieerd, gevoed en gemasseerd. Wég, droge benen.
Dus gun je partner terug die zachte benen in bed en kies meteen voor de beste oplossing, je huid en partner zullen je dankbaar zijn.
Thuis ontharen: scheren of niet?
Ik kom nog eenmaal terug op de vraag: thuis ontharen: scheren of niet? Ons antwoord is nu definitief: niet scheren maar start met suikerontharen@home. Wij gaan jou daar bij helpen.
Hoe gaan wij jou helpen?
Wij voorzien een volledig pakket zodat je kan starten en geven je een instructievideo waarmee je meteen aan de slag kan gaan. Heb je toch nog problemen dan staan wij online klaar om jou te helpen.
Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.